Lähtötilanne, konetta käyttää ihminen
ITK-konferenssit, TieVie-Koulutukset, Wirred lehden-lukeminen ja blogiavaruuden seuraaminen ovat herättäneet ristiriitaisia ajatuksia: opetukseni verkko-osuuksiin olisi tämänpäivän menetelmillä mahdollista tuottaa kasapäin kaikkea kivaa ja hyödyllistä opiskelijoiden ja kollegoiden iloksi, mutta ovatko uudet www-sovellukset ja palvelut todella niin paljan hyödyllisiä, että minun kannattaa käyttää aikaa palveluiden rakentamiseen ja ennenkaikkea ylläpitoon? Pitääkö "kuvismaikalla" olla wiki? Pitääkö olla läsnä Facebookissa? Entä Second Lifessa? Onko minun opiskelijani (OKL-opiskelijat) oikeasti kiinnostuneita uusista WEB 2.0 palveluista? Entä muu opetus henkilökunta, voisiko TVT-blogi toimia jonkinnäköisenä OKL:n sisäisenä "intrana" ja hiljaisen tiedon jakelupaikkana? Mikä on uusien palveluiden elinkaari - muistammeko vielä viiden vuoden kuluttua, mikä on Habbo Hotel ja Second Life?
Muut opit
pekka-himanen-ja-tulevaisuuden-koulu
TVT JA PEDAGOGIA
TVT:n OPETUSKÄYTTÖ JA OPETUKSEN TULEVAISUUS
Blogien opetuskäyttö ja WEB 2.0
Netti, sen sisältö sekä käytettävät tekniikat ovat kehittyneet ja rikastuneet viimeisten vuosien aikana. Tekniikoiden kehittyminen luo uusia mahdollisuuksia opetuksen sisällöntuotannolle. Web 2.0 on sateenvarjotermi, joka kokoaa yhteen Internetin uudet periaatteet sekä niiden toteuttamiseen käytettävät tekniikat sekä välineet.
Suosittelen:
http://opiblogilla.pbwiki.com/
Piirtoheitin ja Jere Majava
Anne Rongas:
http://opeblogi.blogspot.com/
http://mediaope.blogspot.com/
Blogisfäärin mitat?http://parlamenttikirjasto.blogspot.com/2007/07/blogien-mr-ja-laatu.html
Blogaamisen edut:
http://blogit.helsinki.fi/kklindqv/post6.htm
http://heyweareblogging.blogspot.com/
Digital and New Literacies Seminar on 15th October in University of Tampere. Finnish Society on Media Education, Department of Journalism and Mass Communication and Paolo Freire Research Center-Finland
http://bloggeri.vuodatus.net/
Elyssa kirjoittaa iLibrarian-blogissaan eri tavoista blogata. Hän on kerännyt peräti 18 eri tapaa, joista kustakin antaa esimerkkejä.
- uutisointi
- mielipiteet
- lähteet, linkit
- ideat, inspiraatio
- aggregaattilistat
- katsaukset, analyysit
- huumori
- ohjeet, tutoriaalit
- haastattelut
- tutkimukset
- "vastarannankiiskit"
- "lyhytpinnaiset"
- päiväkirjat
- videot
- kuvat
- graafit
- selvitykset
- tieteelliset artikkelit
Etäoppimisen ohella tarvittaan kontakteja.
Ollipekan opetuskokeilut blogilla lukukausi 2007-2008
YouTube projekti:
http://mediakaivo.blogspot.com/
Kolmen korkeakoulun yhteistyöprojekti
Kuvataideopiskelijoiden ryhmäblogi:
http://kuvataidekasvatus.blogspot.com/
Oma opetus ryhmäblogissa. Lisää ITKssa:
Hämeenlinnan Aulangolla pidettävä Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi.
http://www.hameenkesayliopisto.fi/itk/ohjelma.html
Esitykseni: Torstai 17. 4.2008 ,FOORUMI 2, klo 13.30WEB 2.0, mediakasvatus ja kuvataideopetus
Ollipekka Kangas, Turun Opettajankoulutuslaitos/TY
KUVIEN KIELELLÄ
http://kuvienkans.blogspot.com/
Itse oppijana verkossa:
Kuva: ITK ONLINE 18.3.2008
Anne Rongas opettaa Abobe Connect Prossa
MINÄ; HENKILÖESITTELY
VIRTUAALISUUS-MITÄS SE ON?
Suuri sivistyssanakirja (Timo Nurmi, Ilkka Rekiaro, Päivä Rekiaro, Timo Sorjanen, Gummerrus 2002, neljäs painos) sanoo näin:
Virtuaalitodellisuus: näennäistodellisuus, tekotodellisuus, lumetodellisuus, vuorovaikutteisen, kolmiulotteisen tietokoneohjelman avulla toteutettu todellisuusvaikutelma, jossa simuloitu näennäinen (virtuaalinen) todellisuus vaikuttaa (jossain määrin) uskottavalta.
VIRTUAALIOPETUS: näennäisopetus, teko-opetus, lumeopetus? Lähes todellinen jossain määrin uskottava opetus?
Virtuaalisuus tarkoittaa mahdollista tai kuviteltavissa olevaa tilaa, joka rakennetaan tietoverkkojen ja tekniikan avulla. Virtuaaliseen viitataan usein, kun jostain ilmiöstä saadaan tieto- ja viestintätekniikan avulla havaintoja ja aistimuksia, jotka muistuttavat lähes samoilta kuin todellisuudessa. Virtuaalinen oppimis- ja opiskeluympäristö on silloin ainakin näennäisesti todellisuutta vastaava ja vaikutelmaltaan lähes todellinen. Virtuaalinen nähdään useimmiten jonkinlaisena vastakohtana fyysiselle tai konkreetille. Se viittaa johonkin sellaiseen, jota käytämme verkon kautta tieto- ja viestintäteknisten välineiden avulla. (Stone 1990; Quéau 1993; Kynäslahti 1997, 48–61; Tella ym. 2001, 29–32)
Virtuaaliyliopistopäivät ‘08
http://collab0708.wordpress.com/
Espoon Dipolissa 6.-7.5.08
“Yhteisölliset teknologiat yliopisto-opiskelun tukena” tiivistelmä löytyy VVYOP’08-blogista.
http://sometu.ning.com/
Sosiaalinen media oppimisen tukena on verkosto toimijoille joilla on kiinnostusta sosiaalisen median tuomien uusien toimintamallien ja työkalujen käytöstä edistämässä oppimista sekä yksilö- että yhteisötasolla.